Chów i hodowla owiec szansą na sukces w rolnictwie
O innowacyjnych metodach chowu małych przeżuwaczy dyskutowano podczas szkolenia, które zorganizował Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Szkolenie odbyło się w dniach 25-26 października w Sielpi Wielkiej. Poprowadzili je wykładowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii. W programie znalazły się zagadnienia dotyczące zmian, jakie dotknęły polski chów i hodowlę owiec po okresie transformacji gospodarczej i ich skutków.
Podkreślano m.in. wykorzystanie potencjału owies ras zachowawczych, poprzez krzyżowanie towarowe z rasami mięsnymi w celu uzyskania wysokiej jakości jagnięciny. Jak twierdzą rolnicy, można uzyskać dobrą rentowność produkcji, pod warunkiem posiadania dobrego materiału genetycznego (rasy mięsne) oraz zastosowania ich żywienia na wysokim poziomie. Rolnicy uczestniczący w szkoleniu zwracali uwagę, że produkcja jagnięciny byłaby silniej rozwinięta w naszym regionie, gdyby nie obowiązywały bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące organizacji sprzedaży mięsa jagnięcego w ramach sprzedaży bezpośredniej. Zwrócili też uwagę na brak promocji tego mięsa.
Podczas szkolenia przedstawiono również nowoczesne metody organizacji rozrodu, a także innowacyjne metody żywienia owiec z optymalnym wykorzystaniem użytków zielonych z zastosowaniem żywienia systemu TMR.
Szkolenie współorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego – Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.