„Dary Świętokrzyskich Lasów”
Grzybobranie w podkieleckich lasach, myśliwska muzyka oraz aromatyczny kapuśniak z grzybami – podczas czwartej edycji imprezy „Dary Świętokrzyskich Lasów” nie brakowało atrakcji. 25 września ulicę Sienkiewicza w Kielcach wypełnił zapach lasu i prawdziwej myśliwskiej kuchni.
Plenerowo – edukacyjną imprezę „Dary Świętokrzyskich Lasów” rozpoczęło wspólne grzybobranie, a najlepsi grzybiarze zaprezentowali swoje zbiory podczas pikniku przy głównym deptaku Kielc - ul. Sienkiewicza. Przy tej okazji można było dowiedzieć się jak bezpiecznie zbierać grzyby, o czym informowali specjaliści ze Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kielcach.
Na uczestników imprezy czekało wiele atrakcji – pokazy sokolnicze, muzyka myśliwska, leśne wystawy, jarmark artykułów z darów natury, a także konkursy z nagrodami. Nie zabrakło też smacznej niespodzianki. Znawca kuchni myśliwskiej Grzegorz Russak, wspólnie ze znakomitymi kucharzami, przygotował kapuśniak z grzybami na wywarze z dziczyzny. Tradycyjne produkty regionalne zaprezentowali również członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Podczas pikniku swoje stoiska przygotowały nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska”, a także instytucje partnerskie przedsięwzięcia - Polski Związek Łowiecki, Zespół Szkół Leśnych w Zagnańsku, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.
Współorganizatorem przedsięwzięcia był Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego – Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.