Kolejna edycja konkursu kulinarnego „Przez żołądek do serca”
„Żołądki w tobołkach”, „Pulpeciki z żołądków w omaście malinowej”, „Trzęsitko z żołądkami” – to tylko niektóre potrawy, przygotowane podczas kolejnej edycji konkursu „Przez żołądek do serca”. Wzięły w nim udział przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz gospodarstw agroturystycznych z powiatu kieleckiego. Przedsięwzięcie współorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego – Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Konkurs odbył się 28 sierpnia w Masłowie, podczas Dożynek Powiatu Kieleckiego. Tak jak w poprzednich edycjach, uczestniczki przygotowały smaczne potrawy, których głównym składnikiem były żołądki drobiowe.
I miejsce zajął „Wagonik Żołądkowy”, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach, II miejsce przypadło również członkini tego koła za potrawę „Róże z niespodzianką”, natomiast laureatkami III miejsca zostały panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Drugnianki” za „Drugnińską Fantazję”.