Smaki Regionu Świętokrzyskiego
W czterech kategoriach oraz jedenastu podkategoriach rywalizowały świętokrzyskie produkty regionalne podczas XIV Finału Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Finał odbył się 19 czerwca w Kielcach.
To była prawdziwa gratka dla fanów regionalnej żywności. W finale konkursu jury oceniło 52 produkty przygotowane przez rolników, producentów i wytwórców regionalnych produktów żywnościowych, charakteryzujących się wyjątkową jakością, dobrą renomą oraz nawiązaniem do tradycji.
Konkurs odbył się w czterech kategoriach. Wyróżnione produkty to:
- w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego: kiełbasa swojska opatowska, salceson z Okoła; szczupak pomykowski z Bud; kozi twarożek z Ponidzia; miód wielokwiatowy wiosenny „tysiąca kwiatów”
- w kategorii produkty pochodzenia roślinnego: ocet śliwkowy; chleb kielecki pszenno-żytni z piekarni Dobrowolskich; chleb mąchocki; tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa; obwarzanki soszyńskie
- w kategorii napoje regionalne: miód pitny Mirsa trójniak
- inne produkty regionalne: lody pani Olender z Donos
Nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymała; szynka klonowa, dziabana bułka z Wąchocka, szczupak pomykowski z Bud.
W trakcie imprezy wręczono dwanaście certyfikatów sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, w której znajduje się blisko 80 produktów. Wydarzeniu towarzyszył również kiermasz żywności z udziałem 20 członków sieci. Na gości czekały także stoiska z rękodziełem ludowym oraz występy artystyczne Zespołów Ludowych, m.in. laureatów Buskich Spotkań z Folklorem, regionalne Zespoły Pieśni i Tańca oraz Kapele i Zespoły Śpiewacze.
Wydarzenie współorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego – Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.