XV Finał Regionalny NKD
53 produkty rywalizowały o tytuł najlepszych w XV Finale Regionalnym Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 14 czerwca na placu przed Wojewódzkim Domem Kultury w Kielcach.
Zgodnie z tradycją produkty zgłoszone do konkursu podzielone zostały na cztery kategorie główne: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.
Zwycięskie produkty to: szynka z Klonowa, kiełbasa swojska z Okoła, karp królewski z Bud, ser gospodarski z Podłazów, miód Mniszkowy napękowski, konfitura z wiśni nadwiślanki, dziabana bułka z Wąchocka, chleb żytnio – razowy z czarnuszką, bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej, wino gronowe białe półsłodkie SANDOMIRIUS, lody truskawkowo – śmietankowe od Trepki.
Oprócz uczestników konkursu swoje tradycyjne, regionalne produkty zaprezentowali również członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie oraz inni wystawcy z regionu. Można było skosztować rogali z makiem z Osieka, przetworów owocowych z gospodarstw sadowniczych, dyni w zalewie, pieczonego udźca indyczego, szynki z Klonowa, serów z serowni Podłazy z gminy Łagów, lodów truskawkowo - śmietankowych z Nowej Słupi, czy potrawy „fasolorz” Stowarzyszenia Wzdolskie Kołowrotki ze Wzdołu Rządowego.
Na scenie wystąpili także laureaci XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem – soliści, zespoły pieśni i tańca, autentyczne kapele ludowe oraz zespoły śpiewacze. Publiczność miała więc okazję przypomnieć sobie tradycyjne przyśpiewki i tańce, wśród których królowały polki i oberki z ziemi świętokrzyskiej.
Przedsięwzięcie współorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego - Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.