„Przez żołądek do serca”
Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz gospodarstw agroturystycznych z powiatu kieleckiego wzięły udział w konkursie kulinarnym pn. „Przez żołądek do serca” na najsmaczniejszą potrawę z żołądków drobiowych. To już druga edycja konkursu, którą zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego - Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Konkurs „Przez żołądek do serca” odbył się 31 sierpnia w Bielinach podczas Dożynek Powiatu Kieleckiego.
I miejsce zajął „Skręcaniec żołądkowy”, przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” z Korytnicy, II miejsce przypadło Zespołowi Obrzędowemu „Kowalanki” za „Żołądki w kapuście pieczarskiej” natomiast laureatkami III miejsca zostały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Sukowianki znad Lubrzanki”, które przyrządziły „Żołądki w żołądku” .