Wybrano smaki regionu świętokrzyskiego
Już po raz 14. wybrano najsmaczniejsze produkty województwa świętokrzyskiego. 15 czerwca w Parku Miejskim im. Stanisława Staszica w Kielcach odbył się Regionalny Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Przedsięwzięcie współorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego - Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Spośród 52 produktów, zgłoszonych do konkursu, komisja konkursowa wybrała te, które przyciągały zapachem i smakiem, wytwarzane są według tradycyjnej receptury i zostały zaprezentowane w atrakcyjny sposób. Jak co roku zwycięzców wyłoniono w czterech kategoriach - produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi.
Produkty, które nagrodzono w konkursie to: Salceson bęczkowski, Wędzony karp z Zawidzy, Ser kozi zakamieński, Miód spadziowy z drzew iglastych, Powidła ze śliwki węgierki, Chleb osiecki, Kasza gryczana palona, Jagodzianka z Wólki, Naturalny sok jabłkowy, CUVÉE wino gronowe białe półwytrawne oraz Zacynka. Przyznano również 9 wyróżnień.
Imprezie towarzyszył jarmark „Świętokrzyskie Smaki”, podczas którego wytwórcy produktów tradycyjnych i lokalnych z terenu województwa świętokrzyskiego, w tym również członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, oferowali kielczanom swoje wyroby. Nie zabrakło także tradycyjnej, ludowej muzyki. W dobry nastrój wprowadził publiczność Zespół Pieśni i Tańca Kielce, laureaci 38. Buskich Spotkań z Folklorem oraz zespół „Chmielnikers”.