Wybrano smaki regionu świętokrzyskiego
Chrupiące pieczywo, słodkie ciasta, pachnące wędliny, smaczne nalewki, a to wszystko okraszone swojską muzyką i piękną, słoneczną pogodą – w niedzielę skansen w Tokarni wypełniły aromatyczne zapachy regionalnych przysmaków. Można było ich skosztować, podpytać o przepis i oczywiście zakupić mały zapas do domowej spiżarni.
Jak podkreślił członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego – Piotr Żołądek, ideą takich spotkań jest to, aby odkrywać na nowo naszą regionalną tożsamość, tradycję i kulturę. – Wspaniale potrafią to robić panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Chcę podziękować wszystkim uczestnikom konkursu za zaangażowanie, poświęcony czas i pasję dzielenia się swoim potencjałem z innymi. Stół zawsze jednoczył, a odkrywanie dziedzictwa kulinarnego jest ważnym składnikiem naszego życia. Wspólnie powinniśmy tworzyć kapitał kultury i wizerunku naszego regionu – mówił Piotr Żołądek.
Komisja konkursowa, pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, nie miała łatwego zadania. Spośród 52 produktów, które w tym roku zakwalifikowały się do wojewódzkiego finału nagrody główne zdobyły:
Perliczka dworska z Kikowa, Szynka „Dyszka” z Nowej Wsi, Masło jędrzejowskie, Miód nektarowo-spadziowy napękowski, „Gust” porzeczkowy – Kostomłoty Pierwsze, Ogórki nieprowickie, Chleb żytni tradycyjny z Koprzywnicy, Chleb żytni kielecki z piekarni Dobrowolskiego, Sok jabłkowy z Bielin, Silvio wino gronowe ze Złotej oraz Farsz z wątróbką z Łącznej.
Komisja przyznała też 8 wyróżnień, a także wybrała produkty, które będą reprezentowały nasze województwo w etapie krajowym konkursu. Są to szynka „Dyszka", miód nektarowo-spadziowy z Napękowa i twaróg produkowany przez Gminną Spółdzielnię Mleczarską w Pierzchnicy. Specjalna Kapituła dokona wyboru najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013".