Świętokrzyskie przysmaki w Tokarni
Degustacja regionalnych potraw, pokazy ginących rzemiosł, występy zespołów folklorystycznych – takie atrakcje czekają na uczestników Finału Wojewódzkiego XIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zapraszamy do Parku Etnograficznego w Tokarni już w najbliższą niedzielę – 16 czerwca, od godz. 11.00
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. W tym roku do świętokrzyskiego finału zakwalifikowały się aż 52 produkty, które startują w czterech kategoriach: produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Wśród wybranych przysmaków znalazła się m.in. pieczeń Wincentego z Kunowa, podpiwek nieprowicki, chłopski marchwiorz z Bogorii i Ściaw na sadle.
Oprócz zmagań konkursowych nie zabraknie innych atrakcji. Zapraszamy na jarmark produktów regionalnych członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie, degustację potraw, pokazy ginących rzemiosł, kiermasz rękodzieła ludowego, występy zespołów folklorystycznych: Wilkowianie, Dzierzgowianie, Kopcowianki. Usłyszymy też góralskie przyśpiewki w wykonaniu grupy JONTKI.
Organizatorami imprezy są Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego - Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.