Świętokrzyscy rolnicy u naszych południowych sąsiadów
Świętokrzyska Izba Rolnicza wspólnie z SR KSOW w Kielcach zorganizowała wyjazd studyjny dotyczący produktów regionalnych w Unii Europejskiej – zwłaszcza uprawy winorośli i winiarstwa w krajach o podobnym stażu w Unii Europejskiej i znaczących tradycjach winiarskich tj. Słowacji, Węgrzech i Rumunii. Wyjazd odbył się w dniach 8-13 października 2012 roku.
Celem wyjazdu było poznanie specyfiki rynku produktów tradycyjnych, w szczególności produkcji winiarskiej, która wydaje się być możliwa do odtworzenia jako niegdyś tradycyjna w części regionu świętokrzyskiego.
Uczestnikami wyjazdu studyjnego byli delegaci Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, rolnicy zajmujący się agroturystyką, produkcją winiarską oraz innymi formami przedsiębiorczości pozarolniczej, w tym przedstawiciele Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, doradcy – pracownicy ŚIR, przedstawiciele samorządu wojewódzkiego i powiatowego.
Wyjazd przyczynił się do zapoznania uczestników z warunkami uprawy winorośli i przetwórstwa winogron w krajach o zbliżonym stażu w Unii Europejskiej – państwa które dołączyły do piętnastki. Warunki uprawy są różne w tych państwach, lokalnie specyficzne. W naszym województwie także są rejony , w których można uprawiać winorośl z wykorzystaniem do przetwórstwa na wina wysokiej jakości. Słowacja jest najbardziej porównywalna dla nas, ale każde lokalne uwarunkowania są nieco inne. Jak potwierdzili uczestnicy, którzy już produkują wina na własny użytek lub do degustacji dla gości w agroturystyce wyjazd był bardzo pouczający i miał wiele cennych walorów poznawczych. Jak mówi dr Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie- szansy dla polskich winogron i win należy upatrywać w rynkach lokalnych. Dotyczy to przede wszystkim małych winnic, których właściciele będą zainteresowani tzw. sprzedażą bezpośrednią, z pominięciem pośredników. Taki sposób dystrybucji jest najłatwiejszy w rejonach atrakcyjnych turystycznie i może być rozwijany w gospodarstwach nastawionych na agroturystykę. Także winogrona deserowe są atrakcyjnym produktem regionalnym.
Należy także podkreślić, że fundusze z jakich został w znacznej części sfinansowany ten wyjazd, które są w dyspozycji Regionalnego Sekretariatu KSOW umożliwiły realizację tego wyjazdu i zostały w bardzo rzetelny sposób wykorzystane. Wyjazd obfitował w walory poznawcze a uczestnicy, przede wszystkim delegaci i pracownicy Świętokrzyskiej Izby Rolniczej wykorzystają nabyte doświadczenie w swojej bieżącej pracy na rzecz rozwoju obszarów wiejskich i ich restrukturyzacji.