Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”
12 czerwca br. w malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni k/ Kielc odbył się Finał Regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” 2011. Do konkursu przystąpiło 41 produktów ze wszystkich powiatów naszego województwa. Sześcioosobowe jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, koordynatora krajowego Konkursu i prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, wyłoniło 19 laureatów w 4 kategoriach, przyznając nagrody i wyróżnienia.
Laureaci Konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez
1. Marszałka Województwa Świętokrzyskiego,
2. Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich,
3. Starostę Powiatu Kieleckiego,
4. „Cobico” sp. z o.o. Kraków /Jednostka certyfikująca/,
5. Agencję Rynku Rolnego,
6. Świętokrzyski Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych,
7. Świętokrzyską Izbę Rolniczą.
Pozostali uczestnicy Konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Imprezie w Tokarni towarzyszyły: „jarmark świętokrzyskie smaki”, na którym można było posmakować oraz kupić produkty tradycyjne i lokalne oferowane przez producentów z naszego regionu, w tym członków „Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Świętokrzyskie”, występy zespołów ludowych: „ Chmielnikers”, „ Jędrusie” i „ Arianie”.
Ponadto , ze sceny można było usłyszeć wiele ciekawych informacji o produktach biorących udział w Konkursie „NKD” i ich producentach a także porozmawiać i nawiązać kontakty z samymi producentami żywności tradycyjnej.
Warto podkreślić, że imprezie towarzyszyła piękna pogoda, zainteresowanie mediów oraz konsumentów tradycyjnych smaków, którzy na Konkurs do Tokarni przyjechali w liczbie ponad 4 tys. gości z odległych zakątków naszego województwa i nie tylko.