Produkt lokalny i turystyczny szansą na rozwój regionu
Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 realizuje operację pn. „Produkt lokalny i turystyczny szansą na rozwój regionu”. W ramach projektu w dniach 15-18.07.2020 r. zorganizowany zostanie wyjazd studyjny, którego celem jest wzrost wiedzy wśród 45 rolników z terenu województwa świętokrzyskiego poprzez udział w szkoleniu pn. „Produkt lokalny
i turystyczny szansą na rozwój regionu” oraz zaprezentowanie dobrych praktyk i kreatywności w zakresie przedsiębiorczości dzięki wykorzystaniu potencjału lokalnego i walorów turystycznych w budowaniu dochodowej działalności gospodarczej na przykładzie projektów zrealizowanych przez beneficjentów z terenu działania Suwalsko-Sejneńskiej Lokalnej Grupy Działania.
Podczas wyjazdu uczestnikom zostanie również zaprezentowany pokaz pieczenia sękacza oraz wyrobu serów wraz z degustacją, dzięki którym uczestnicy zdobędą użyteczną wiedzę
w zakresie produkcji, sprzedaży i marketingu produktów lokalnych. Prezentacja dobrych praktyk będzie doskonałym przykładem na stworzenie głównego źródła dochodu z kreowania i promocji produktów lokalnych.
Wyjazd studyjny połączony ze szkoleniem pn. „Produkt lokalny i turystyczny szansą na rozwój regionu” będzie więc doskonałą formą prezentacji, teoretycznym jak i praktycznym zdobyciem wiedzy oraz możliwością przełożenia zaobserwowanych praktyk do podejmowania działań związanych z wykorzystaniem produktów lokalnych i turystycznych jako szansy na budowanie dochodowej działalności gospodarczej oraz rozwój regionu.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej
w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.