Wyjazd studyjny Członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Podlasie
W dniach 25-28.06.2019 r. członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie w ramach wymiany doświadczeń i dobrych praktyk uczestniczyli w wyjeździe studyjnym na Podlasie. Uczestnicy zwiedzili firmę Dary Natury – specjalizującej się w produkcji ekologicznych produktów: przyprawy, herbatki, mieszanki ziołowe używane w kosmetyce, oleje, w gospodarstwie państwa Agnieszki i Marcina Bielec produkującym sery korycińskie, w Masarni Biebrzańskie Smaki, a także Gospodarstwie Pszczelarskim Doktor Miodek. Właściciele tych firm z pasją przekazywali swoją wiedzę na temat wytwarzanych produktów.
Wyjazd był okazją do poznania regionu Podlasia poprzez jego bogatą tradycję kulinarną, zdobycia i wymiany cennych doświadczeń oraz obserwacji dobrych praktyk inwestycyjnych lokalnych gospodarzy, restauracji i firm.
Celem wyjazdu była wymiana wiedzy praktycznej dotyczącej wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi. Omawiane tematy dotyczyły również promocji sprzedaży, wymiany doświadczeń i dyskusje w tym zakresie między producentami i przedstawicielami instytucji popularyzujących wiedzę dotyczącą żywności regionalnej i naturalnej, dziedzictwa kulinarnego, turystyki oraz roli tej żywności w dietetyce.