Warsztaty „Potrawy Regionalne i Tradycyjne z gęsiny”
14 października członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z regionu świętokrzyskiego wezmą udział w warsztatach kulinarnych „Potrawy Regionalne i Tradycyjne z gęsiny”.
Projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja realizowana w ramach działania 6 – Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechniane rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Organizacja warsztatów ma na celu upowszechnianie walorów zdrowotnych i smakowych gęsiny w ofercie żywieniowej gospodarstw agroturystycznych, mieszkańców i restauratorów oraz propagowanie gęsi kieleckiej jako produktu regionalnego. Wydarzenie to będzie również doskonałą okazją do promocji idei żywności tradycyjnej, upowszechniania wiedzy o tradycji hodowli w regionie, a także możliwościach kulinarnych przyrządzania gęsiny. Realizacja tego rodzaju działań przyczynia się do wymiany doświadczeń i informacji, a szczególnie do aktywizacji i integracji uczestników konkursu, jak również osób im towarzyszących.
W ramach warsztatów odbędzie się konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej.
Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz Gmina Raków.