Festiwal Potraw Kulinarnych
Stowarzyszenie „Tradycja i Nowoczesność” jako „Partner KSOW” podpisało z Województwem Świętokrzyskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego umowę nr 11/OWŚ/2018 na realizację operacji pt.: Festiwal Potraw Kulinarnych - promocja świętokrzyskich produktów regionalnych.
Operacja jest realizowana w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Projekt realizowany w ramach działania „Promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich”.
Głównym celem operacji jest aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, w tym kreowania miejsc pracy na terenach wiejskich. Organizacja konkursu kulinarnego wraz z promocją produktów lokalnych pozwoli przedstawicielom społeczności lokalnych z 13 świętokrzyskich powiatów zaprezentować swój dorobek kulinarny oraz kulturowy. Projekt jest swoistym wyjściem naprzeciw konsumentom i lokalnym wytwórcom tj.: Koła Gospodyń Wiejskich, Kluby Seniora, Gospodarstwa Agroturystyczne z terenów wiejskich. Uczestnicy konkursu będą mieli również możliwość spotkania się z odbiorcami własnych produktów, którzy poznają tradycyjną kuchnię regionu.
W regionie świętokrzyskim, w każdym z 13 powiatów, funkcjonują gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich. Realizacja operacji umożliwi im promocję własnych produktów, co wzmacnia ich pozycję na rynku. Należy wykorzystać to, że zainteresowanie odbiorców lokalnymi wyrobami jest coraz większe, a w ostatnich latach obserwujemy zwiększony popyt na tradycyjne produkty regionalne.