Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka
W dniu 2 maja 2018 roku Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako „Partner KSOW” podpisał z Województwem Świętokrzyskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego umowę nr 9/OWŚ//2018 na realizację operacji pt.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – lokalna marka” w ramach:
Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Zaplanowana wysokość kosztów kwalifikowalnych operacji wynosi 66 990,71 zł.
Celem operacji jest rozszerzenie oferty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków wspierającej rozwój rynku żywności tradycyjnej i regionalnej oraz wzmocnienie ekonomiczne i wizerunkowe podmiotów ŚKS jako lokalnej marki. Realizacja operacji przyczyni się do:
- Rozszerzenia oferty zdefiniowanych produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego
i potraw kuchni regionalnej oraz zwiększenia ich rozpoznawalności poprzez wyróżnienie znakiem prawnie chronionym pn. Świętokrzyska Kuźnia Smaków. - Wykorzystania potencjału kulinarnego ŚKS w kreowaniu produktów turystycznych gmin, powiatów, regionu.
- Zwiększenia dostępności do produktów tradycyjnych i kuchni regionalnej spod znaku ŚKS konsumentom, turystom oraz ich promocja.
- Zwiększenia wiedzy producentów, przetwórców z zakresu dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego oraz ich prestiżu i rozwoju osobistego.
- Kultywowania tradycji i ochrona dziedzictwa kulturowego regionu.
Operacja skierowana jest do rolników, przedsiębiorców, rzemieślników prowadzących przetwórstwo tradycyjne żywności, wytwarzających wyroby tradycyjne lub zainteresowanych rozwinięciem takiej działalności oraz przedsiębiorców – właścicieli lokali gastronomicznych zainteresowanych wprowadzeniem potraw kuchni regionalnej w ofercie żywieniowej oraz gospodarstw agroturystycznych prowadzących kuchnię regionalną z 5 powiatów województwa świętokrzyskiego tj.: koneckiego, włoszczowskiego, jędrzejowskiego, kazimierskiego i skarżyskiego. W ramach operacji zostaną zrealizowane następujące zadania:
- promocja ŚKS na X Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Aktywnej AGROTRAVEL & ACTIVE LIFE w Kielcach (20-22.04. 2018r.),
- wyjazd studyjny dla 27 osób nt. „Kreowanie marki opartej na produkcie tradycyjnym i regionalnym na przykładzie doświadczeń podmiotów funkcjonujących w ramach szlaków kulinarnych woj. świętokrzyskiego i małopolskiego” (18-20 .06.2018r.),
- certyfikacja podmiotów oraz nadanie marki ŚKS (wrzesień/ październik 2018 r.),
- promocja ŚKS poprzez wydarzenie pn. event promujący ofertę ŚKS oraz poprzez stronę internetową www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl (październik 2018r.)
Pełna informacja o planowanych zadaniach w ramach operacji dostępna na stronie internetowej ŚODR Modliszewice www.sodr.pl