„Smaki Gęsiny”
Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z regionu świętokrzyskiego wzięły udział w „Wojewódzkim konkursie na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny", który odbył się 12 listopada w Rakowie.
Projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja realizowana w ramach działania 11 - Aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw służących włączeniu społecznemu, w szczególności osób starszych, młodzieży, niepełnosprawnych, mniejszości narodowych i innych osób wykluczonych społecznie.
Celem konkursu było upowszechnianie walorów zdrowotnych i smakowych gęsiny w ofercie żywieniowej gospodarstw agroturystycznych, mieszkańców i restauratorów oraz propagowanie gęsi kieleckiej jako produktu regionalnego. Konkurs był też doskonałą okazją do promocji idei żywności tradycyjnej, upowszechniania wiedzy o tradycji hodowli w regionie, a także możliwościach kulinarnych przyrządzania gęsiny. Realizacja tego rodzaju działań przyczynia się do wymiany doświadczeń i informacji, a szczególnie do aktywizacji i integracji uczestników konkursu, jak również osób im towarzyszących.
Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz Gmina Raków.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie