Warsztaty dla członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie
W dniach 18-20 października członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie uczestniczyli w warsztatach, podczas których zapoznali się z naturalnymi technologiami przetwórstwa produktów rolnych.
Projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja realizowana w ramach działania 9 - Promocja współpracy w sektorze rolnym i realizacji przez rolników wspólnych inwestycji
Celem projektu było zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Uczestnicy warsztatów odwiedzili Spółdzielnię Mleczarską w Chmielniku, przetwórnię owoców i warzyw JURiDAN w Szczaworyżu, winnicę Nad Jarem w Złotej, gm. Samborzec oraz Szkołę Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Zapoznali się z procesem przetwarzania mleka, wytwarzania śmietany, sera, twarogu, masła, poznali również tajniki prowadzenia winnicy. Dowiedzieli się także, jak wygląda proces przetwarzania mięsa. Zwieńczeniem warsztatów było przygotowywanie potraw pod nadzorem kucharzy.
Warsztaty były okazją do wymiany doświadczeń pomiędzy uczestnikami, a przede wszystkim poszerzenia oferty menu w hotelach i obiektach należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego – Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie