„DOBRE – bo tradycyjne i lokalne”
„DOBRE – bo tradycyjne i lokalne” . Tytuł projektu przyświecał będzie sandomierskim warsztatom kulinarnym.
W dniach 16, 17, 19 października 2017 r. kucharze sandomierskich obiektów gastronomicznych i przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych uczestniczyć będą w warsztatach przygotowywania potraw typowych dla ziemi sandomierskiej według tradycyjnych receptur. Szkolenia poprowadzą przedstawicielki Lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich, laureatki konkursów kulinarnych. W ramach szkolenia kucharze, przedstawiciele lokalnych obiektów agroturystycznych praktykować będą przygotowywanie potraw tradycyjnych ziemi sandomierskiej: Pazibrody, Pasztetu z gęsiny, Karpia faszerowanego kaszą z grzybami, Porki, Bigosu sośniczańskiego, Pierogów z kaszą jaglaną z jajkami. Szkolenia odbywać się będą w dwóch grupach w godzinach 8.00 – 12.00, 12.00 – 16.00 w kuchni Hotelu „Pod Cizemką” Sandomierzu, Rynek 27.
Celem szkolenia jest nabycie wiedzy przez kucharzy lokalnych obiektów gastronomicznych, właścicieli gospodarstw agroturystycznych w zakresie przygotowywania potraw tradycyjnych ziemi sandomierskiej, wzbogacenie atrakcyjności turystycznej ziemi sandomierskiej o nowe produkty kojarząc się z regionem, promocja wiedzy na temat tradycyjnych receptur.
Działanie realizowane jest w ramach projektu „Dobre, bo tradycyjne i lokalne” realizowanego przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu. Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020