Świętokrzyski Konkurs Kulinarny
Stowarzyszenie „Tradycja i Nowoczesność” jako „Partner KSOW” podpisało z Województwem Świętokrzyskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego umowę nr 6/2017 na realizację operacji pt.: Promocja produktów regionalnych poprzez organizację Świętokrzyskiego Konkursu Kulinarnego w ramach:
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operację zrealizowano w ramach działania „Promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich”.
Głównym celem projektu było zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich. Organizacja konkursu kulinarnego wraz z promocją produktów lokalnych pozwoliła przedstawicielom społeczności lokalnych zaprezentować swój dorobek kulinarny oraz kulturowy. Uczestnicy konkursu mieli także możliwość spotkania się z odbiorcami własnych produktów, którzy poznali tradycyjną kuchnię regionu.
W regionie świętokrzyskim, w każdym z 13 powiatów, funkcjonują gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich. Realizacja operacji umożliwiła im promocję własnych produktów, co wzmacnia ich pozycję na rynku. Należy wykorzystać to, że zainteresowanie odbiorców lokalnymi wyrobami jest coraz większe, a w ostatnich latach obserwujemy zwiększony popyt na tradycyjne produkty regionalne.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie