Wyjazd studyjny członków Sieci
W dniach 20 – 22 września członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie odwiedzili Warmię i Mazury.
Projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja realizowana w ramach działania 9 - Promocja współpracy w sektorze rolnym i realizacji przez rolników wspólnych inwestycji
Celem projektu było:
- wspieranie dalszego rozwoju rynku żywności wysokiej jakości (regionalnej, tradycyjnej, lokalnej, ekologicznej)
- wymiana doświadczeń pomiędzy regionami
- zdobycie nowych inspiracji służących poprawie konkurencyjności, rozszerzeniu oferty i wzmocnieniu ekonomicznemu członków Sieci
- zwiększenie zatrudnienia oraz dostarczenie konsumentom wystarczającej ilości
poszukiwanej na rynku żywności naturalnej
- wzrost liczby turystów odwiedzających nasz region (turystyka kulinarna)
- rozwój obszarów wiejskich i poprawa warunków życia ich mieszkańców
Realizacja działania przyczyni się do rozwoju gospodarczego regionu. Utrwali na rynku pozycję podmiotów, szczególnie tych małych, które stanowią główną część Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Organizacja wyjazdu studyjnego jest dobrą okazją do zapoznania się inicjatywami, podejmowanymi na rzecz rozwoju obszarów wiejskich w innych regionach Polski, związanych z ich tradycją i regionalną kuchnią. Sprzyja wymianie doświadczeń i dobrych praktyk, a także promocji wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego.
Uczestnicy wyjazdu odwiedzili firmy rodzinne oraz gospodarstwa i zakłady specjalizujące się w produkcji wyrobów tradycyjnych i naturalnych, należące do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie