„DOBRE – bo tradycyjne i lokalne” – sięgając po dobre, tradycyjne i lokalne produkty wspieramy lokalną gospodarkę
Od lipca 2017 roku Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu realizuje projekt „DOBRE – bo tradycyjne i lokalne” finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Celem projektu jest promocja sandomierskiej wsi, wytworzenie nowego produktu turystycznego, promocja idei dywersyfikacji dochodów mieszkańców wsi sandomierskiej poprzez wytwarzanie lokalnych przetworów warzywno – owocowych i oferowanie ich do sprzedaży. Promocja produktu sandomierskiego (produktów tradycyjnych opartych o bogactwo ogrodnicze, warzywnicze regionu) przyczyni się do podniesienia jakości życia mieszkańców sandomierskiej wsi, zachowania dziedzictwa kulturowego regionu, promocji „produktu lokalnego” wśród turystów, wypracowania marki lokalnych sandomierskich produktów.
W ramach projektu planuje się realizację następujących działań:
- szkolenie dla branży gastronomicznej, kucharzy, osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne z przygotowywania potraw lokalnych, regionalnych
- organizację wydarzenia plenerowego Targów Produktu Lokalnego.
Targi Produktu Lokalnego odbędą się 9 września 2017 r. na Rynku Starego Miasta w Sandomierzu. Odwiedzający Targi będą mogli skorzystać ze:
- strefy wystawców, gdzie prezentować się będą lokalni twórcy, producenci
- strefy atrakcji nawiązującej tematycznie do idei projektu
- strefy muzyki i tańca prezentującej kulturę sandomierskiej wsi.
W efekcie realizacji projektu planuje się, iż lokalni kucharze/ właściciele gospodarstw agroturystycznych nabędą wiedzę w zakresie przygotowywania potraw lokalnych, regionalnych a następnie wzbogacą menu obiektów restauracyjnych, noclegowych o dobre lokalne dania. Ponadto zakłada się, iż wytworzony zostanie lokalny produkt Sandomierszczyzny oparty o bogactwo warzywniczo – sadownicze regionu, zaś same Targi wpiszą się w kalendarz wydarzeń lokalnych.