Konkurs promujący produkty ekologiczne
W dniu 24 lipca 2017 roku Gmina Sędziszów jako „Partner KSOW” podpisała
z Województwem Świętokrzyskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego umowę nr 7/2017 na realizację operacji pt.: „Organizacja konkursu promującego produkty ekologiczne podczas Festiwalu Ludowego” w ramach:
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Łączna wysokość kosztów kwalifikowalnych operacji wynosi 8 000,01 zł.
Operacja została zrealizowana w ramach działania "Promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich".
W Konkursie „Na potrawę promującą lokalne produkty ekologiczne”, który został przeprowadzony podczas Festiwalu Ludowego w dniu 26 czerwca br. wzięło udział łącznie dwadzieścia Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z terenu powiatu jędrzejowskiego. Jego celem było:
- zgromadzenie i identyfikacja wiedzy o potrawach regionalnych wytworzonych z produktów ekologicznych
- promowanie wykorzystania zasobów lokalnej tradycyjnej żywności
- identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu
- promowanie zdrowej żywności jako element pozyskiwania dochodów
- zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich
W dniu 26 czerwca komisja konkursowa wyłoniła laureatów konkursu. Uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom i wyróżnionym w konkursie nastąpiło w dniu 29 lipca 2017 roku podczas II Biesiady Seniorów, która została zorganizowana na terenie Bazy TKR przy ul. Sportowej 5 w Sędziszowie. Gmina Sędziszów nie przypadkowo poruszyła tematykę prawidłowego i zdrowego odżywiania opartego na bazie produktów ekologicznych na obu imprezach aby zaznajomić z tą problematyką jak największe grono odbiorców.
Mieszkańcy obszarów wiejskich, szczególnie młodzi wchodzący w wiek aktywności zawodowej, poszukują dla siebie nowych i atrakcyjnych źródeł pozyskiwania dochodów w różnych formach prowadzenia własnej działalności. Mogą przy tym skorzystać z wiedzy i doświadczenia starszego pokolenia. Ponadto na rynku artykułów spożywczych obserwuje się duże zainteresowanie nabywaniem produktów prosto od producentów, które są oparte na zdrowych zasadach produkcji ekologicznej. Realizacja operacji przyczyni się do poprawy jakości życia na obszarach wiejskich poprzez produkcję ekologicznej żywności oraz promocję zdrowego stylu życia.