Dziedzictwo Kulinarne - Świętokrzyskie
Mocnym akcentem czyli miską zalewajki świętokrzyskiej oraz kromką chleba ze znakomitą kiełbasą zostali podjęci prawie wszyscy uczestnicy pikniku „Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie”, który odbył się w niedzielę (17 października) w Skansenie w Tokarni k/Kielc. Zorganizowało go Muzeum Wsi Świętokrzyskiej, Świętokrzyskie Biuro Rozwoju Regionalnego (SR KSOW) oraz Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach. Mimo chłodu na imprezie stawiło się blisko 3 tysiące osób które miały niepowtarzalną okazję spróbować świętokrzyskich przysmaków – kupić chleb na zakwasie, masło z Wodzisławia, poznać jak smakują tradycyjne wędliny. Na pikniku Swoje wyroby prezentowali członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne- świętokrzyskie”, która skupia 53 podmioty spółdzielcze, rzemieślnicze i prywatne.
Podczas pikniku wręczone zostały "Laury tradycji” – grawertony marszałka województwa przyznawane tym, których produkty wpisane zostały na listę dziedzictwa kulinarnego. Laury otrzymali: Bogusław Piotrowski za "kiełbasę łosieńską”, salceson "cwaniak” i "polędwicę świąteczną Prokopa”; Barbara Sroka z Woli Wiśniowej za " wólecką chałkę plecioną; Janina Kołek z Bliżyna za " gryzkę” – bułkę pieczoną ze słabszej gatunkowo mąki,. Gospodarstwo Rybackie Rytwiany za ‘karpia rytwiańskiego” oraz Agnieszka Mularczyk za "sok z czarnej jagody z lipowskich lasów”.
Wręczono też nagrody dla gmin, które zrealizowały najlepsze projekty służące rozwojowi wsi. Nagrody otrzymały: gmina Strawczyn, gmina Masłów i gmina Skarżysko Kościelne.