III Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010
III Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010 odbyły się w dniach 15-17 października br. w Łodzi.
Podczas imprezy swoje produkty zaprezentowali producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, browary oferujące piwa niepasteryzowane, gospodarstwa ekologiczne, producenci marynat, świeżych ziół i przypraw.
Stoiska były pełne różnego rodzaju smakołyków produkowanych i przygotowywanych według naturalnych receptur. Przedstawiciele różnych firm z całej Polski prezentowali to, coprodukująnajlepszegowswoichokolicach.
Swoje stanowiska ekspozycyjne posiadało również 8 wystawców z województwa świętokrzyskiego, w tym członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Wśród nich znalazły się: Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska z Wodzisławia, która oferowała smakowite wyroby mleczarskie, produkowane metodami tradycyjnymi, Zakład Wyrobów Wędliniarskich Pawła Nowaka z Wąchocka, ze wspaniałymi, tradycyjnymi wędlinami tworzonymi z pasją, m. in. pysznym, ozorkowym salcesonem wiejskim. PPHU Bojek z Jacentowa oferowało licznie odwiedzającym stoisko konsumentom ekologiczne susze warzywne, w tym zupy owoce suszone, warzywa kiszone i suszone, chrzan świętokrzyski i wiele innych. Zakład Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych Vitana Jerzego Płachty z Pińczowa wystawiał między innymi produkty przemiału zbóż, w tym kasze i płatki, warzywa strączkowe, produkty pakowane, jak ryż i kasze z warzywami, produkty sypkie: groch łuszczony, fasola Piękny Jaś i wiele innych, ekologicznych produktów. Gospodarstwo Agroturystyczne „Korab” Bogdana Chary z Jasienia proponowało licznym klientom wyroby z orkiszu, jak chociażby wzbudzający olbrzymie zainteresowanie chleb orkiszowy. Kolejny wystawca, Gospodarstwo Sad „Danków” Agaty Piechoty z Dankowa Dużego kusiło odwiedzających i kupujących ekologicznymi wyrobami z owoców, dżemami i przetworami z wiśni nadwiślanki.
W targach Natura Food swoje stanowisko ekspozycyjne posiadały także: Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekologiczne Danuty Gratki „Gratka” z Celin oraz Gospodarstwo Agroturystyczne Agnieszki - Idzik Napiórkowskiej „Małyszyński Zakątek” z Małyszyna Dolnego, znane między innymi z karpia małyszyńskiego, specjału wpisanego na Listę ProduktówTradycyjnych.
Targom towarzyszyły także konkursy i inne imprezy, między innymi: konkurs na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2010, pierwsze w Polsce slowfoodowe warsztaty kulinarne –Tygiel smaków, prezentacje i seminaria edukacyjne: Laboratoria smaku, Świadomy konsument, czy wreszcie Smaki regionów, będące prezentacją produktów tradycyjnych i ekologicznych z różnych regionów Polski.
Miło nam zakomunikować, że w kategorii „Produkty Tradycyjne” Złoty Medal Targów przypadł Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej za jędrzejowski twarożek śmietankowy. Na oficjalnym bankiecie, połączonym z uroczystością wręczania nagród i wyróżnień medal odebrał osobiście Pan Prezes Spółdzielni Wojciech Kałka. Serdecznie gratulujemy nagrodzonym a naszym tegorocznym i przyszłym wystawcom życzymy wielu sukcesów w kolejnych edycjach targów
Łódzkie Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD to najważniejsza impreza branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. Ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur.
Stoisko Województwa Świetokrzyskiego
Nasze stoisko odwiedza Pan Artur Ławniczak, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi