Wizyta studyjna w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
W dniach 11-12 października b.r. członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, kandydaci do Sieci oraz przedstawiciele instytucji powiązanych z sektorem żywności naturalnej w Województwie Świętokrzyskim brali udział w wizycie studyjnej w regionach członkowskich Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego: w Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm, odbywającej się w ramach Dorocznego Forum Sieci.
W czasie wizyty odwiedzono przedsiębiorstwa i gospodarstwa należące do tamtejszych Sieci. Wśród nich znalazło się gospodarstwo sadownicze Kivikas Fruit, w którym jabłka są nie tylko uprawiane i sprzedawane jako świeże, ale i przetwarzane na pasteryzowane soki bez konserwantów. Kolejnymi punktami były wędzarnia ryb oraz wytwórnia czekoladek z nadzieniem z owoców wyprodukowanych w okolicy. W tej samej miejscowości uczestnicy wizyty odwiedzili także gospodarstwo sadowniczo-pasieczne Linas och Binas. po czym udali się na zwiedzanie Zamku Christinehof i otaczającego go eko-parku. Podczas wspólnej kolacji ze wszystkimi uczestnikami Dorocznego Forum świętowano 15-lecie założenia Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W drugim dniu wizyty uczestnicy odwiedzili tłocznię oleju rzepakowego Lehnsgaard oraz młyn Bornholms Valsemolle. Z kolei w miejscowości Svaneke zobaczyli wytwórnię czekoladek, mini-browar oraz lodziarnię.
Wszystkie zwiedzane przedsiębiorstwa były bardzo interesujące ze względu na ich bardzo wyraźny związek z regionem. Realizując konsekwentnie założenia Sieci, stanowią one doskonały wzór do naśladowania dla wszystkich jej członków i pozwalają wierzyć, że rynek żywności naturalnej ma szansę na dalszy niezakłócony rozwój. Wizyta ta okazała się niezwykle pouczająca i inspirująca dla wszystkich uczestników i wzbogaciła ich o wiele cennych doświadczeń, które po przeniesieniu na nasz grunt przyczynią się do rozwoju i budowy dobrego wizerunku sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.