Baza partnerów KSOW
Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie
Forma prawna:
Rolnicze zrzeszenie branżowe i sektorowe (m.in.: klastry)
Adres siedziby:
podkarpackieul. Legionów 5839-220 Pilzno
NIP:
8722408909
REGON:
181101597
Zasięg terytorialny:
lokalny
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
- Innowacje w łańcuchach żywności
- Transfer wiedzy
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Produkty ze znakami jakości
Opis dotychczasowej działalności:
Stowarzyszenie utworzone zostało 14 stycznia 2014 r. przez przedstawicieli 97 zakładów z południowego regionu Polski, którzy wyrazili zaniepokojenie o dalszy byt zakładów mięsnych średniej i małej wielkości oraz pracowników w nich zatrudnionych po wprowadzeniu nowelizacji przepisów dotyczących zawartości benzo(a)pirenu w produktach mięsnych równocześnie zwracając uwagę na zagrożenie dla tradycji i dziedzictwa kulinarnego reprezentowanych regionów jako konsekwencję wprowadzenia tych przepisów.
Upoważnieni Przedstawiciele zobowiązani zostali do wystąpienia do Prezydenta RP, Premiera Rządu RP oraz Komisji Europejskiej o:
przedłużenie okresu przejściowego dla obowiązywania dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1881/2006
utrzymanie dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla wszystkich produktów mięsnych lub wprowadzenie odstępstwa wyłącznie dla produktów mięsnych tradycyjnie wędzonych dopuszczającego zawartość benzopirenu do 5,0 mikrogramów/kg.
Stowarzyszenie lobbowało o przedłużenie czasu przejściowego i derogację przepisów dotyczących zawartości WWA w wyrobach wędzonych tradycyjnie do czasu opracowania metody wędzenia tradycyjnego umożliwiaj zachowanie wymogów rozporządzenia (WE) nr 1881/2006.
Stowarzyszenie zamierza wystąpić o wsparcie w prowadzeniu prac badawczych nad opracowaniem metody wędzenia tradycyjnego spełniającego wymogi w/w rozporządzenia.
Data rejestracji: 16.01.2019

